Til SEO-analyse af dit website er et værktøj uundværligt til søgeoptimering til Google. Der findes et utal af SEO-tools, men de vigtigste i min optik, kan du læse om her.

r til SEO-analyse af dit website er et værktøj meget tidsbesparende, ja nærmest uundværligt og giver en indikation af dine SEO-metrics performance, såsom søgeord, links, landingsside etc. Det er vigtigt hele tiden at måle antallet af besøgende på dit website og de handlinger de foretager. SEO-tools måler performance af dit website med forskellige SEO-metrics.

SEO-metrics kan overordnet inddeles som:

 • Trafik; besøgende på dit site
 • Organisk søgning; Google’s mest relevante søgeresultat der bedst matcher en søgning
 • Betalt søgning; Google annoncering med betaling pr. klik eller visning
 • Trafikrangering, rangering af trafik på dit site sammenlignet med al anden trafik på internettet

Der findes rigtigt mange værktøjer til analyse og optimering af websites og flere end jeg kommer ind på her. Jeg er ny i SEO-analyse og blogindlægget er derfor baseret på mine begrænsede erfaringer. Jeg håber alligevel andre nye SEO-konsulenter kan få nytte af det.

De fleste SEO-tools jeg har arbejdet med er gratis. Der kan være begrænsninger, men du kommer forholdsvis langt med gratis versionerne. Flere SEO-tools måler de samme metrics, og det er derfor en god ide, hvis du finder det SEO-tool der passer dig bedst. SEO-tools udregner typisk en score for dit website på parametre som hastighed, links, mobilvenlighed, aktivitet på de sociale medier etc., og kommer direkte med forslag til forbedringer. Uvurderligt når man en ny i SEO-analyse.

Det gik hurtigt op for mig, at de fleste SEO-tools hænger godt sammen med ”grundlæggende optimeret site” i SEO-pyramiden fra mit tidligere indlæg ”Hvad er SEO?”, som du kan læse lige her.

SEO-pyramiden

Pyramiden til venstre giver et godt overblik over hvilke SEO elementer der skal arbejdes med og i hvilken rækkefølge. Jo længere du dykker ned i SEO, jo højere op kommer du i pyramiden. Nedenfor har jeg lavet en oversigt over de SEO-tools jeg har stiftet bekendtskab med set fra SEO-pyramiden:

 • Grundlæggende optimeret site
  • SEO-venligt CMS system, SEO-analyse
  • SEO quake, Web.archive.org, Siteliner, Screaming Frog, Pagespeed insights, Pingdom, GT Metrics, BuiltWith, Google Search Console
 • Søgeordsanalyse
  • Søgeordsplanlægning
  • Google AdWords søgeordsplanlægning, Ubersugget, SEMrush, Accuranker
 • On-site optimering
  • Duplikeret indhold
  • Overskrifter, metabeskrivelser
  • Interne links
 • Off-site
  • Linkbuilding
  • Social SEO
 • Analyse
  • Google Analytics, Ahrefs (konkurrent analyse)

I oversigten herover kan det se ud som om der ikke er SEO-tools til alle lag i SEO-pyramiden, men det er bestemt ikke tilfældet. En del overlapper til de øvre lag i SEO-pyramiden. Nedenfor får du en oversigt med en kort beskrivelse af de enkelte værktøjer, hvor du hurtigt kan danne dig et overblik over hvilke SEO-tools der er relevante for dig og dine SEO-formål.

SEO quake

Et SEO-tool der giver et godt overblik over mulig søgeoptimering af dit site. Det er nemt at bruge direkte i din browser. Slå det til eller fra i din browser efter behov. Du kan lave page compliance, mobile compliance og site compliance dvs. teknisk SEO. Sammenlign domæner og URLs til konkurrentanalyse. Se web historik f.eks. tidligere versioner af et website og hvor det er oprettet. Tjek interne og eksterne links og brug integrationen til SEMrush til søgeordsanalyse.

Web.archive.org

Web historik med overskuelig visning af tidligere web versioner af en hjemmeside.

Siteliner

Nemt og overskueligt SEO-tool som minder lidt om Screaming Frog. Jeg har mest brugt det til analyse af duplicate content og andet vedr. SEO-tekster. Men du kan også tjekke broken links.

Screaming Frog

Det er nok det SEO-tool jeg har anvendt mest. Det siges at Screaming Frog er det ultimative SEO-tool til teknisk SEO. Tjek dit site for døde links, redirects, duplicate pages ie. titler og metabeskrivelser, H-overskrifter, specialtegn, canonical tags, wordcount og meget andet inkl. billede-størrelse, komprimering, ALT-tekster og om billedet er hostet på domænet.

Google AdWords søgeordsplanlægning

At finde de rigtige søgeord kan være en analyse i sig selv. Et godt udgangspunkt er Google AdWords søgeordsplanlægning. Lav en søgeordsanalyse for at få ideer til SEO-venlige titler og tekster.

Husk der skal være sammenhæng mellem: titel tag, URL, H1-overskrift og brødtekst, for at komme øverst i Google.

Übersuggest

Find de søgeord du ikke kan finde i Google’s søgeordsplanlægning. Få nye ideer til søgeord og find ud af hvornår et søgeord er populært.

Pagespeed insights

Dette SEO-tool har jeg anvendt til at teste hjemmesider både på mobil og desktop for at få indsigt i hvilke faktorer der har indvirkning på hastigheden. Det kan være gengivelsesblokerende JavaScript og CSS fra indholdet over skillelinien, cachelagring, optimering af billeder, reducering af serverens svartid og aktivering af komprimering.

Derudover analyseres mobilvenlighed (brugeroplevelsen) som f.eks. skriftstørrelser og responsivt format.

Værktøjet giver en score for mobil, desktop og mobilvenlighed og advarsler om hvad der kan forbedres.

Pingdom

Analyse af hvordan du får dit site hurtigere og mere mobil-venligt.  Vælg serverens lokation til Amsterdam så du får en mere retvisende ”Page load time”.

Jeg har dog ikke brugt dette værktøj særlig meget, men nævner det her som en mulighed.

GT Metrics

Et andet SEO-tool til hastighedstest er GT Metrics. Ulempen er at deres server er placeret i Canada, så du får ikke en retvisende ”Page load time”. Tilgengæld for du konkrete tips til hvad der skal forbedres for at øge hastigheden.

GT Metrics har jeg heller ikke brugt særlig meget, men måske kan du få gavn af det.

SEMrush:

SEMrush er et godt SEO-tool til at finde ud af hvad konkurrenterne gør mht. søgeord. Du kan se hvem der bruger de samme søgeord og hvad deres placering er i forhold til dig.

Du kan dog også bruge SEMrush til at få overblik over organisk trafik versus betalt og andre SEO-metrics som backlinks og refererende domæner.

Det er ikke så meget jeg har brugt dette SEO-tool i PR-Gruppen endnu, men mere i anden sammenhæng med online markedsføring.

Find basis info om webshop og website med BuiltWith.

Hvad er sitet bygget med i forhold til SEO-venligt CMS, Google Analytics tracking og responsiv widget og mobile.

AccuRanker

Find ud af hvilken placering søgeord har i Google’s søgeresultater. Brug også AccuRanker til at spore sociale metrics som Facebook, Twitter, LinkedIn og G+.

PageRank Checker

PageRank er et udtryk for Google’s PageRank i søgeresultaterne. Sider med høj relevans får en høj PageRank, 1-10. PageRank er baseret på backlinks og jo bedre backlinks desto højere PageRank, som i sidste ende giver en højere placering i Googles søgeresultater.

Google Search Console

Nødvendigt SEO-tool som giver mange gode informationer om hvordan Google opfatter dit website. Og det er min erfaring at SEO Metrics fra Google Search Console vægter tungest i forhold til andre SEO-tools.

Google Analytics

Googles eget SEO-tool til professionel webanalyse. Et avanceret SEO-tool der nærmer sig niveauet på et BI-værktøj. Kan klart anbefales.

Ahrefs

Ahrefs er nok mest kendt for backlink analyse, men jeg har mest brugt det til konkurrentanalyse med SEO-metrics som; backlink, referring domains og referring pages. Analysen udføres direkte i browseren og/eller med en SEO tool bar indbygget.