Vil du have flere kunder og øget salg i din webshop? Vil du have flere besøgende til dit website og dermed øge synligheden af dit brand? Så er SEO en af de mest pris-effektive online markedsføringsdiscipliner, som kan sikre dig en øget trafik til dit website.

SEO er afgørende for synlighed og konkurrenceevne i Googles søgeresultater. Er du SEO nybegynder, kan du med fordel læse videre her.

Søgemaskineoptimering

SEO er en forkortelse for Search Engine Optimization, eller på dansk: Søgemaskineoptimering. SEO er således en samlet betegnelse for alt det du kan gøre, for at blive mere synlig i søgemaskinernes organiske (ikke betalte) søgeresultater. SEO handler om optimering man ikke har direkte udgifter ved, medmindre man betaler et bureau som vores til at udføre arbejdet. Til sammenligning omfatter AdWords derimod de betalte annoncer på Google. Dog skal du være opmærksom på, at der kan være relativt høje udgifter ved at udføre optimeringen selv, hvis man slet ingen erfaring har. Vil du derfor godt fra start med SEO, anbefales du at samarbejde med et bureau.

SEO er et bredt område, men helt overordnet drejer det sig om at få optimeret dit website eller webshop sådan, at Google vurderer at den er mere relevant end en anden, for den pågældende søgning. Googles algoritmer bestemmer din placering, og Google ændrer algoritmen konstant. Og det er kun Google selv der ved hvad de vægter højst for at sitet lægger øverst.

Det kræver derfor dygtige specialister inden for SEO at opnå de bedste resultater. Vores mantra er, at søgemaskineoptimering er meget mere end det at forstå Google – det er at forstå mennesker og den information, de ultimativt søger, når de skriver deres søgning i Googles søgefelt.

SEO strategi

Du bør have en SEO strategi fra begyndelsen for altid at have et klart formål og retning på dine SEO-aktiviteter. Særlig vigtigt er hvem du henvender dig til, altså hvem din målgruppe er. Med det som udgangspunkt, er det langt nemmere at målrette din SEO og du opnår de bedste resultater. Tjek også hvem af dine konkurrenter der ligger på side 1 på Google. Dette kan give dig et indblik i potentielt udbytte af din investering i dine SEO-aktiviteter.

Inden du går igang med optimeringsarbejdet er det vigtigt at have overblik over hvad du rent faktisk skal optimere og i hvilken rækkefølge. Her kan du med fordel anvende SEO-pyramiden:

SEO-pyramiden

SEO-pyramiden

Grundlæggende optimeret site

For det første skal du sikre dig at dit site er optimeret i forhold til Google søgemaskinen. Dit CMS-system skal være SEO-venligt. Indholdet på dit site skal være unikt og indholdet må ikke findes mere end én gang på enten dit eget eller andre sites på nettet.

Brug også de standarder der gælder for opbygning af site. Dette sikrer brugervenligheden, fordi de fleste sites har en klassisk opbygning, som de fleste brugere kender. Hastigheden hvormed dit site loader bliver mere og mere vigtig for din Google placering. Google's robotter indekserer dit site og du skal sikre at dit site ikke er blokeret f.eks. gennem robots.txt og "Noindex/nofollow". Responsivt design får også mere betydning for din SEO, fordi Google rangerer brugervenlighed højt når dit site tilgås via mobil, tablet og desktop.

Søgeordsanalyse

Meget vigtigt i SEO-arbejdet er søgeordsanalysen. Det hjælper ikke at gætte. Du skal finde de søgetermer der rent faktisk søges på. Udbyg dine søgeord med relevante tillægsord, også kaldet long tail strategi. I Googles søgeordsplanlægning kan du finde inspiration til søgeord, men det kan også være relevant at tænke en smule ud af boksen og sætte dig i dine kunders sted ved at forestille dig, hvad de ville søge på for at finde frem til dit site.

On-site optimering

Du skal optimere dit site i forhold til Google søgemaskinen, som omfatter mange parametre. Stukturen på dit site kan opbygges på grundlag af din søgeordsanalyse. Som hovedregel skal du sørge for at der er en underside til hvert søgeord. Du kan bruge din produktstruktur eller typer af services, som udgangspunkt for strukturen på dit site. Det er dog stadig vigtigt, at indsætte dine søgeord. Din forside er oftest stærkest rent SEO-mæssigt, så derfor bør du optimere den op imod et af de søgeord, hvor konkurrencen er størst. Undersiderne optimeres imod relevante søgeord.

Dit sites URL er noget af det første Google læser og skal derfor optimeres, så Google ved hvad siden handler om. Derudover skal SEO-tekster på dit site være unikke. Kopieret tekst som f.eks. produktbeskrivelser eller andet indhold fra andre sites bliver "straffet" af Google og gavner ikke din placering. Det hjælper heller ikke at bruge de samme søgeord igen og igen. Husk også tekst på billeder, Alt-tekst. Dette læser Googles robotter også og det øger chancen for at dit billede kommer frem.

Overskrifterne skal underbygge landingssidens søgeord. Dette fortæller Google hvad der er vigtigt på den pågældende underside. Titles eller title tags er sammen med URLs de  vigtigste on-site parametre. Titles er den overskrift der bliver vist i søgeresultatet. Brug call-to-action i dine titles og prioriter de vigtigste søgeord først. Metabeskrivelsen er den tekst der står lige under title i søgeresultaterne. Det vil være en god ide at optimere denne tekst også selvom den ikke har direkte indflydelse på rangeringen, for man ved jo ikke hvornår Google ændrer algoritmen.

Interne links som beskrevet ovenfor er vigtig for brugervenligheden på dit site. Men den interne linkstruktur er også vigtigt for søgemaskiner, fordi det fortæller Google hvilket indhold der er på dine undersider. Derfor er det vigtigt ikke blot at skrive "Klik her" når du linker til andre undersider, men istedet bruge søgeord som ankertekst.

Off-site

Linkbuilding hænger sammen med on-site optimering og er mindst lige så vigtigt. Google bruger links til at vurdere hvor relevant dit site er og dermed rangere højere i søgeresultaterne. Men husk at dine links skal være troværdige og fra sider der omhandler det samme som dit eget site.

Trust siger noget om hvor stor tillid Google har til dit site og indholdet. Det tager tid, så vær tålmodig. Det site Google har størst tillid til rangerer højest i søgeresultaterne uanset hvilke søgetermer der søges på. Det er det trust handler om, nemlig at udskille sig fra andre sites, hvor ovennævnte parametre er ens, men tilliden størst.

Social SEO betyder at brug af sociale medier vil forbedre dit sites placering i søgeresultatet. Det er derfor vigtigt at du er tilstede og agerer aktivt på dine sociale aktiviteter.

Er du blevet nysgerrig efter at få mere at vide om SEO, så kontakt PR-Gruppen idag.

/ Ole Juel Sørensen

Inbound Marketing Manager


Kilde: SEO-pyramiden - Kursusfabrikken.